Sunday, October 31, 2010

VOTE FOR THE BEST!

Assalamualaikum wbt.. 
fuhh..election time has come again. do vote for your favorite leaders and keep in mind that every vote should be kept secret.





"You who believe, be steadfast in your devotion to God and bear witness impartially: do not let hatred of others lead you away from justice, but adhere to justice, for that is closer to awareness of God. Be mindful of God. God is well aware of all that you do." (The Qur'an, Al-Maida, 5:8)

-ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

interesting facts about wax or cerumen

Salam kawan2 sume ..just nak share balik ape yg kite dpt tadi kat kuliah..WAX..i think this is one of the most interesting knowledges I gain today..actually I heard this b4 from my father..he told me that..” mi,xyah korek telinga..telinga tue ade cleaning system die sendiri..” I just neglect what my father had told me and insist continued doing what everyone loves to do ..korek telinga! Haha.. (sambil bermonolog sendiri..”bapak aku mmg slalu gosip ngan kengkawan die kat kedai kopi”) TAK PERCAYA!
BUT TODAY EVERYTHING WAS REVEALED.n my father was right..salute to him! Okay..here we go..

This is the FACTS;
1.One should not clean his/her ears in the ext auditory canal by himself.

2.no sterile cleaner present in the market.n for your information..the medial third of the external ear is sterile.if u want to clean it ..just clean the external ear or auricle.it seems like..u wanna cleans n protect your ear but the fact is u make it worse..paradoxical ..simple!

3.wax is not a dirt.instead,this is the mechanism to defense our middle ear from infection.if u taste the wax..( I wish I can..but can’t..how can someone could??) the taste is a little bit bitter n sticky..this is how u rarely found alient/insect inside your ear..the wax will entrape the insect b4 its finally reach your middle ear which will predispose to infection..otitis externa

4.lastly.never remove hairs lining the external auditory canal on beauty purpose.its unlogic.AGREE!!

Okay..finish about wax..continue with some important collection I think..this is important for diagnose for certain dse as tumor..we should know it n remember it as u remember your names....sounds like familiar? :p

Lining of the ent lumens:

All epith lining the ENT cavity is ps.str.col.ciliated epith. EXCEPT;
a.area lined by neuroepithileum eg:cochlear,vestibular,tongue
b. area lined by st.sq.keratinized epith, which is area exposed to friction n solar rays(protection againts uv rays)..SUBHANALLAH..Allah is The Allmighty..this area includes 2:
-vestibule of the nose
-ext.auditory canal
c.area lined str.sq.non keratinized which is area expose to friction without sun exposure..consist of 3 areas;
-aerodigestive ( contact with food)
-larynx(speaking)
 --@ EDGE OF VOCAL CORD
 --@ inlet of the larynx n vestibule(for deglutation)
- All lining of the stomach.

Credit to dr mahmud atiyya for his wonderful lecture..may Allah bless u..

"ITS IS ALLAH WHO CREATE YOU & WHO PROTECT YOU..PRAISE TO ALLAH..THE MOST RIGHTEOUS,THE MOST MERCIFUL"

Other collections include;
1.watery discharge tru ear n nose= CSF result from post traumatic or post surgery
2.mucoid ear discharge= drum perforation. bec the lining of the midd ear is goblet cell
3.virulent(100% pus,no mucous) ear discharge=EAC(furunculosis).ME( Aattic/antrum)
4.which is more profuse? Mucopurulent or purulent?= of course mucopurulent bec it's rapidly discharge,purulent usually scanty.
5.cholesteatoma(lined by flat/cubical)=scanty n purulent
6.lining of the hypo n meso tympani is ps.str.epith. with goblet cell= so discharge is mucoid,profuse n odourless
7.cause of offensive,profuse,mucopurulent ear discharge:
-myasis(dead fly or larvae)
-acute necrotizing otitis media
8.offensive ear discharge=cholesteatoma,myasis,acute necrotizing OM, mg tumor in EAC or ME,3rd stage of syphillis

p/s;timing untuk round ent
clinic:
9am till 1 pm.if there is many patient maybe extend to 2.30pm.but after zuhr dr usually will just fulfill the report.checking the patient usually held on the morning.
Ward:
u can see the patient n talk to them..but it is advise to u .ask the dr 1st which patient u should going trough.
OT/OR:
EVERYDAY EXCEPT THURSDAY.from 9am till 2pm.but most of the surgery will be held in the morning.the schedule given just to give the chance to every student to attend the OT/OR.feel free to go anytime..to gain more experience n to be good observer..

This is reminder from the vice precident of the class,kak amani.dont forget to introduce yourself,what year u are in , and what program u take..manchester or conventional...`BUDI BAHASA BUDAYA KITA :-)
Any info about round exam will be inform as soon as possible.
p/s..nama ”mi” diatas hanye nama samaran. :P

Saturday, October 30, 2010

RAWATAN GIGI??? dan ianya PERCUMA!







-ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

Friday, October 29, 2010

TOPUP ILMI




SALAM
Agak-agak kita duk Mesir nak masuk tahun ke-4 ni
Banyak mana je orang boleh kenal kita sebagai pelajar medik di Mesir ye?
Banyak mana je kita topup ilmu agama (which is wajib actually) selain ilmu perubatan?
Paling penting, banyak mana je kita boleh ajar petient pasal Islam?Basic things pun jadila...

Dengan kelapangan masa kita sekarang ni
Boleh kot kita sama-sama ambik ilmu-ilmu agama ni,buat bekal balik Malaysia karang
Dah timing ok,kelas agama pun depan mata,tinggal tunggu kita nak grab je
So, jomlah ramai2! Jemput ke Darul Rahmah (DR),setiap minggu,pada


1)RABU
7.00 -7.45 pagi
Sirah Nabawiyah
Ustaz Fadhil

2)KHAMIS
7.00-7.45 pagi
Tarbiyatul Awlad Fil Islam (Child Education in Islam)
Ustaz Nasir

3)JUMAAT
9.30 - 10.30 pagi
Fiqh Manhaji
Ustaz Firdaus
*sekarang tengah bab solat*

4) JUMAAT
1.30-2.30 PETANG
Kelas Bahasa Arab Amiyyah FREE
Ustaz Nuzulhakimi


Untuk makluman2 terbaru pasal Kelas Madrasah Imam Nawawi



ilmu didahulukan
pencapaian diutamakan
ISLAM kita tegakkkan!

 CONVENTIONAL MEDICAL STUDENTS OF 
4th year 2010/2011


CLASS PRESIDENT : 
DR. NUR ILAHI BIN RAMLI

CLASS VICE PRESIDENT : 
DR. AMANI BINTI TAHA

CLASS SECRETARY : 
DR. ABDUL RAHMAN BIN MOHAMAD SYUKOR
DR. JULIANA BINTI IHSAN

CLASS TREASURER : 
DR. ABDUL WAFI BIN ABD. KHALID
DR. NURUL HIDAYAH KAMAL NASHARUDDIN

SUBJECT LEADERS :    

i.       OTORHINOLARYNGOLOGY :
         DR. LINA EMELIA BINTI AHMAD ADNI  
   
ii.      COMMUNITY MEDICINE : 
         DR. HANISAH BINTI ABDUL RAHMAN 

iii.     OPTHALMOLOGY : 
         DR. AHMAD RASHIDI BIN ABDUL AZIZ
         DR. A'FIFAH BINTI ZAHARI  

iv.    FORENSIC MEDICINE : 
        DR. MUHAMMAD ZULHAKIMI BIN SAMSUDIN
        DR. NURUL HIDAYAH BINTI ABDUL WAHAB



          ~ ilmu didahulukan, pencapaian diutamakan ~

    LADIES of BATCH 0708

    Salam. Akak2,adik2,mak2~ (yang mana rasa dia genetik XX)

    Jika dan hanya jika anda BUDAK PEREMPUAN BATCH 0708,maka PENGUMUMAN ini memang SPECIAL untuk anda!

    Esok,jumaat 29/10,pukul 1.30 ptg,di Bait Kausar (Afifah Zahari's,Syari' Iman)

    Dengan segala hormatnya menjemput Cik,Puan,Tuan,Nik,Wan~

    Menghadiri GATHERING BATCH aka MAJLIS SUA KEMBALI

    1) Sila pakai baju raya(walau sekarang sudah Zulqaedah)

    2) Digalakkan membawa potluck makanan ringan2(kurang dr 1kg kata pengarah prog~)>>kuih raya/halawiyat/kek/etc..)

    3)Paling penting,makanan berat disediakan,*esok dapur kite cuti!*

    Bersama eratkan yang longgar,rapatkan yang jauh. JOM KITE BERGUMBIREEE!!!

    (minta sebar2,sebab xsume ade intenet.
    Dan minta maaf kaum Adam,anda diminta mengabai post ini dan sila bersifat berkecuali~)

    Tuesday, October 26, 2010

    Penggunaan Musyrif

    Salam,

    Memandangkan kelas tuesyen sudah bermula, Saya mengharapkan penggunaan musyrif di kalangan mahasiswi untuk ke kelas tuesyen perlu diperketatkan.

    Ekoran 3 case yang dilaporkan baru-baru ini melibatkan gangguan seksual oleh pemuda Arab kepada mahasiswi-mahasiswi Mansurah di kawasan sekitar Samanoudy. PCM menyarankan kepada semua mahasiswi supaya berjaga-jaga apabila keluar pada siang hari dan menggunakan musyrif pada  malam hari.

    Selain itu, elakkan memakai pakaian yang menjolok mata dan menarik perhatian kaum lelaki.

    Kepada ikhwah-ikhwah, diminta meluangkan sedikit masa untuk  menjadi musyrif untuk kebaikan bersama.

    Sama-sama kita mencegah sebelum terkena.

    Wasalam

    Muhammad Hanif bin Mahamud,

    Timbalan Pengerusi 1 PCM 09/2010




    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

    Saturday, October 23, 2010

    Motivasi Pagi : Imaginasi Cemerlang

    (klik imej untuk tumbesaran)

    sumber : blog pcm

    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

    Thursday, October 21, 2010

    Pembetulan Jadual Turn Round Tahun 4

    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-
    (hehehe... saje je letak motto ni kat atas... selalu kat bawah je.. sian dia asyik ditindih.. dia nk jugak duk kat atas~ :P )


    perkara : jadual ENT

    assalamualaikum... awwal sebelum mengepos jadual ENT, saya nk betulkan sedikit kesalahan yang baru je diperbetulkan td... (sile semua rujuk post saya sebelum ni pasal jadual turn round yang dah di"sub"kan under kolumn schedule)

    maka dengan ini saya nak umumkan bahawa (ceceyh.. ayat cam pengacara plak)... nak umumkan bahawa tiada perubahan jadual turn round tu.... er... paham x?? x paham?? meh nk gune bahasa mudah sket.... carik ayat :

    *timing round ni adalah timing asal gamaah.. tapi memandangkan jadual kuliah kite start seminggu lewat, so semua jadual akan dishift seminggu... do the calenderic math sendiri yerp.. =)

    jumpe?? ok.... now meh kite same2 hazafkan ayat tu~!! kirenye timing mmg akan ikut timing sedia ade tu la... xde shift2 seminggu or anything... =)

    ok now... jadual?? oh... jap nk edit... ti malam post insya allah..

    ok... wassalam.

    Tuesday, October 19, 2010

    Welcome to 4th Year 10/11 ♥

    Salam. Alhamdulillah wa syukurillah. Bilangan rakan-rakan semakin bertambah dari hari ke hari. Semangat menuntut ilmu pun seharusnya makin bertambah. Dan dengan semangat itulah, telah terlantiknya Ketua dan Penolong Ketua bagi Tahun 4. Alhamdulillah. Maka dengan ini, secara rasminya ingin memperkenalkan kepada semua Ketua dan Penolong Ketua baru kelas kita! hehe =)


    :: Nur Ilahi bin Ramli ::
    Ketua Kelas


    :: Amani binti Taharn ::
    Penolong Ketua Kelas


    Tahniah!!

    Seorang mukmin dengan mukmin yang lain bagaikan satu bangunan, saling menguatkan antara satu sama lain."
    (HR Bukhari dan Muslim)


    Harapnya selepas ini, kita semua dapat sama-sama berganding bahu mencapai untuk matlamat kita bersama. Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing. Menuju MUMTAZ Tahun 4! Ameen.

    "Perumpamaan seorang mukmin itu seperti kepingan emas, kalau engkau tiupkan api kepadanya ia akan menjadi merah (semakin bersinar) dan engkau menimbangnya tidaklah ia berkurang."

    (HR Al-Baihaqi)

    Jom sama-sama bersinar dan menyinar!



    Nurul Ihsan Nasiruddin
    -ilmu didahulukan, pencapaian diutamakan-

    Thursday, October 14, 2010

    "How to Succeed in Exam" itu Cekodok?


    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

    Video untuk 4th year bakal2 Doktor

    Video ditujukan untuk semua rakan. Kita dah memasuki 4th year, Clinical year...Kita sebagai future doc mesti mempunyai sikap2 seperti dalam video ini.... Heal....you will be healed...Insyallah..selamat Study untuk ENT n COMMED


    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

    Sunday, October 10, 2010

    Sudah Ada NOC/SSLN Belum?

    Survey Mahasiswa/wi Universiti Mansurah yang telah ada atau belum ada Sijil Sokongan Luar Negara (SSLN/NOC)

    Assalamualaikum. Makluman Penting.Susulan daripada lawatan Malaysian Medical Council baru baru ini, pihak Malaysian Student Department (MSD) meminta supaya mahasiswa/wi sains kesihatan Mansurah mengisi Borang Survey Mahasiswa/wi Universiti Mansurah yang telah ada atau belum ada Sijil Sokongan Luar Negara (SSLN/NOC). InsyaAllah Borang Survey ini akan diserahkan kepada Kementerian Pengajian Tinggi. Kerjasama daripada anda semua amat diharapkan. Terima kasih.

    untuk mengisi sila klik link ini

    maklumat tambahan dari saya :

    Saya juga antara yang menghadiri perjumpaan bersama MMC dan KKM haritu, pada pendapat saya survey ini amat penting untuk KPT Malaysia mendapatkan maklumat berkenaan student yang sudah mempunyai atau masih belum mempunyai NOC supaya mudah untuk mereka merangka dan menjalankan tindakan selanjutnya.

    Mereka menyatakan NOC amat penting bagi dua keadaan. Pertamanya, untuk memohon tajaan dan zakat. Keduanya, untuk mendaftar dibawah MMC dan bekerja sebagai seorang doktor.

    Jika anda tidak mendaftar di bawah MMC, anda tidak layak untuk menjadi doktor, jika anda tidak layak, anda tidak akan melalui perkhidmatan wajib selama 5 tahun. Tanpa perkhidmatan wajib itu , anda tidak layak untuk bekerja di peringkat kerajaan, swasta, persendirian mahupun apa2 pekerjaan yang melibatkan ijazah kedoktoran anda. Jika anda buat2 layak juga, penjara lah jawabnya.

    Tetapi ada satu pilihan lain, selesai sahaja belajar di sini, anda boleh bekerja terus di mesir. hehe. selamat lah.

    sekian.

    Muhammad Abu Ubaidah

    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

    Saturday, October 9, 2010

    penerangan mengenai artikel

    Saya penulis artikel di bawah, ingin memberikan penjelasan, 
    1) Artikel ini ditujukan kepada sahabat saya sengaja balik lewat bukannya yang mempunyai masalah. 
    2) Saya rasa kita dah tahun 4 dah matang dan TAHU bila start kelas. Tiap2 tahun orang sama jer yang datang kelas awal..Saya perhatikan muka2 sama. 
    3) Anggaplah ini satu teguran daripada sahabat yang concern. Sahabat yang baik adalah cerminan kepada yang lain. 
    4) Siapa yang nak berasa hati, saya ingat lupakan sahaja. Anggap yang ada masalah itu, artikel ini bukan ditujukan kepada anda. 
    5) Selepas ini, sebelum menempah tiket daripada siapa, pastikan anda tahu bila nak stat kuliah. Bukan seberono beli tiket dan bercuti terlalu lama. 
    6) Artikel ini untuk kita sama-sama muhasabah , ilmu perubatan kita, dan tahap komitmen kita, dan saya tegaskan kelakuan anda semasa di medan kuliah mencerminankan perangai anda yang sebenar sebagai seorang doktor dan pengamal perubatan. 
    7) Bak kata Dr Muhaya, Attitude seorang doktor banyak mempengaruhi seseorang daripada ilmu perubatan untuk merawat pesakit... 
    8) Penulis adalah Muhammad Hanif bin Mahamud. Saya rasa sesiapa yang tidak berpuas hati boleh lah berjumpa dan menyatakkan demikian.

    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-

    MINDA YANG SUPERB

    Assalamualaikum,

    Allah SWT menyuruh kita untuk menggunakan akal sebaik mungkin kerana akal adalah penentu kepada segala tindakan manusia. Jika tidak, manusia mungkin bersikap tidak rational, dan bertindak membabi buta tanpa menilai kebaikan dan keburukan sesuatu tindakan.

     

    Nyata di dalam Al-Quran Allah SWT berfirman “  Dan sesungguhnya ,kami jadikan untuk isi neraka jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai HATI, tetapi tidak dipergunakan untuk memahami ayat2 Allah, dan mempunyai mata, tetapi tidak menggunakan untuk melihat tanda-tanda kekuasaan Allah, dan mereka mempunyai telinga tetapi tidak menggunakan untuk mendengar ayat2 Allah, mereka itu seperti binatang dan bahkan mereka lebih sesat lagi, mereka itu lah orang2 yang lalai. (Al-A’raf :179)

     

    Dalam ayat ini , Allah menyuruh kita menggunakan tiga pancaraindera iaitu mata, Hati dan telinga yang merupakan organ of communication…untuk senantiasa memerhatikan ayat-ayat Allah dan tanda-tanda kebesarannya bagi mencari cara yang terbaik untuk berbakti dan hidup di bumi ini. Malangnya masih ada orang-orang yang sering melupakan dan bertindak secara melampau melebihi daripada apa yang diajar untuk nya (Islam)

    Tajuk entry kali ini mungkin tidak sesuai bagi sesetengah atau sahabat2 sekalian, tetapi mungkin juga satu teguran untuk kebaikan pada masa yang akan datang.

     

    Minda yang superb yang saya maksudkan adalah minda kelas pertama. Apa itu minda kelas pertama. Ialah minda yang berfikir secara matang, mendahulukan apa yang perlu didahulukan dan bertindak secara rational tanpa sebarang pengaruh emosi dalam diri. Itu lah minda muslim dan seharusnya kita BAKAL2 Doktor mestilah mempunyai minda superb…..kerana sememangnya kerjaya kita pada masa akan datang tidak dapat dipisahkan dengan minda Doktor=minda yang superb.

     

    Sesuai dengan saranan bekas PM, Tun Abdullah Ahmad Badawi, bahwa dalam melahirkan MODAL insan mestilah mempunyai minda kelas pertama.

    Saban hari dan tahun, sudah puas kita mendengar pelajar Malaysia terlalu ramai yang gagal dalam exam, salahkan soalan susah daripada university, itu dan ini. Beribu alasan dibuat oleh sesetengah pelajar untuk meng’halalkan’ kegagalan diri sendiri. Jarang juga kita mendengar “aku fail ini sebab teknik study, malas belajar, bahkan acap kali kita mendengar, Soalan susah, Oral exam kedekut markah, Dr nisreen tak sporting, Control silap kira markah, dan ada juga pelajar yang berbangga kerana lulus exam dengan Tazallum…

     

    Sikap2 dan cirri ini bukan lah ciri minda kelas pertama. Mungkin kita terlampau manja dengan kemewahan yang ada , computer canggih, install berpuluh game, tetapi kita tidak dimanja dengan ditimbus oleh longgokkkan buku untuk dibaca…Sayang seribu kali sayang.

    Yang mengejutkan ada juga pelajar yang meminta pihak university untuk postpone tarikh bermula kuliah sedangkan waktu cuti telah lama habis. Ini satu attitude yang tidak patut ada untuk bergelar Muslim MINDA KELAS PERTAMA

     

    Kesian kepada sahabat2 yang datang awal ke kelas dengan niat yang ikhlas untuk menimba ilmu, mengutip mutiara yang berharga oleh Professor sedangkan kita berehat senang lenang di Malaysia , yang dimarahi juga adalah orang yang datang awal sedangkan bukan salah mereka. Kerana sikap yang tidak bertanggungjawab, orang lain menjadi mangsa.Ada seorang sahabt kita mengawalkan tiket dengan membayar ratusan ringgit adalah untuk menghadiri ke kelas tepat pada waktunya sedangkan ramai pula yang cuba postpone tiket kerana tidak puas cuti di Malaysia…tepuk dada Tanya iman……

     

    Saya sendiri bukanlah orang yang  “cemerlang” sangat untuk menasihati pelajar –pelajar yang datang lewat yang kesemuanya “pandai-pandai semua”. Tetapi dalam surah Al-Asr , Allah senantiasa menyebut kita untuk saling pesan memesan antara satu sama lain dengan kebenaran. Nabi SAW pernah berpesan , Untuk kita mengetahui perangai sahabat kita, hendaklah kita melihat perangai sahabat yang dekat dengan individu tersebut.

    Wasalam

     

    -ilmu didahulukan,pencapaian diutamakan-