Friday, December 25, 2009

Kehadiran Pelajar

Assalamualaikum wbt

apa khabar study?

okeeh nak terangkan tentang kehadiran ke kuliah dan praktikal.



  • bagi sesiapa yang tidak datang 3 hari berturut2 akan dapat surat dari gamaah.
Ketua batch bagi konvensional iaitu Muhammad Hanif bin Nawawi akan meminta Dr nesreen utk buat surat itu.

  • kehadiran setiap pelajar mestilah mencapai paling kurang 14 hari dalam sebulan.
  • kehadiran pelajar yg kurang dari 70% ditekan kan untuk tidak boleh ambil peperiksaan, dan ini akan dilaporkan pada Dr nesreen.
NB arahan dari ketu

PATHOLOGY

EFFECTS POTT's DISEASE

  1. Amyloidosis
  2. B - Paraplegia
  3. Cold Abscess
  4. Deformity
NB doctor cakap ini penting.

CLICK! =)

http://www.mediafire.com/?jz0zyzam5wu utk sesiapa yg powerpoint slide lab patho hari rabu lepas.

tahuntiga Mumtaz: best! jom usha hehe http://cpmcnet.columbia.edu/dept/parasitic/index.html

tahuntiga Mumtaz: salam.korg korang bukak website ni jgk. best best http://www.scribd.com/doc/3936908/-Parasitology-slide
A picture-based website about parasitology.

Meaning, if you don't know what to click next..
Just click on any picture on the site.

GO TO THE WEBSITE


ENJOY~

Emphysema (chronic obstructive pulmonary disease)


Emphysema is a form of chronic obstructive pulmonary disease, more commonly known as COPD, and is typically associated with long term exposure to toxic chemicals, including tobacco smoke. Emphysema is most commonly characterized by a diminished elasticity in the lung's tissue. This diminished elasticity causes the airways to collapse during exhalation and air becomes trapped in the lungs. Common symptoms are shortness of breath during even minor physical exertion, hyperventilating, and an expanded chest.

Emphysema is irreversible and degenerative, but is treatable. As most emphysema is found in smokers, the most important factor in slowing its progression is smoking cessation and the avoidance of all respiratory irritants, including secondhand smoke. Rehabilitation of the patient's pulmonary system can dramatically improve quality of life and lung function. Supplemental oxygen is frequently used to treat emphysema on a controlled flow. These portable oxygen systems have been shown to improve patient mobility and extend life. Other medications include bronchodilators or inhalers to expand airway flow in emphysema patients.

The only known cure for emphysema is a lung transplant, though few patients are healthy enough to undergo such extensive surgery. Life expectancy among patients of emphysema is often only 2-3 years and may be complicated by diagnosis of lung cancer or other irreversible respiratory conditions. Emphysema and chronic bronchitis are typically not immediately distinguishable but are usually classified in tandem as varying degrees of COPD.


http://www.healthcareblog.info/2009/11/emphysema-chronic-obstructive-pulmonary.html

Games =)

Histology Games

Fling the teacher
http://www.histology-world.com/fling/fling1.htm

Histology art
http://www.histology-world.com/art/art.htm

Grade or No Grade
http://www.histology-world.com/gradeornograde/grade1.htm

Walk the plane
http://www.histology-world.com/walktheplank/plank1.htm

pharmacology mnemonics.

Beta blockers : Main contraindication

ABCDE:

Asthma
Block (heart block)
COPD (Chronic obstructive pulmonary disease)
Diabetes mellitus
Electrolyte (hyperkalemia)

Treatment of hypertension

ABCD:

Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors (ACEIs) / Angiotensin Receptor Blockers (ARBs) / Alpha-2 agonists / Alpha-1 Blockers
Beta blockers
Calcium antagonists
Diuretics / Direct Vasodilators

Side effect of ACEIs


Side effects of Angiotensin Converting Enzyme>>

CAPTOPRIL

Cough
Angioedema
Proteinuria
Taste Changes
HypOtension
Pregnancy problems (teratogenic)
Rash
Increase renin
Lower angiotensin II

jom selalu selalu lawat http://perubatan.org/akademik/index.php

Sunday, December 20, 2009

NIGHT OF PROFESSIONALISME

Bismillahirrahmanirrahim..
[klik utk lebih besar dan lebih jelas]

Presenter

Prof. Dr Abdul Latif b. Mohamed

*Dean of Post Graduate Studies, Cyberjaya University College of Medical Sciences (CUCMS)

Education Background

*MRSM Seremban
* UKM [MBBS]
*MRCP - Membership of The Royal Colleges of Physicians of The United Kingdom [MASTER]
*LEED UNITED [PhD - Cardiology]

Active in

*Ex President of Islamic Medical Association of Malaysia
*MERCY [Palestine, Acheh]

Profession

*Lecturer of Medicine in HUKM
*then,, IMU-International Medical University
*currently,, CUCMS - Cyberjaya University College of Medical Sciences

p/s :

1. kepada mahasiswi :
pergi dan balik mesti bermusyrif , siapa yg tiada musyrif
sila cntct Ammar b Abd Khalil
tel. no. : 011 266 7269
ym : ammar_x0x (zero tau bukan "o" oooooo)

2. kepada mahasiswa dan mahasiswi :
Pakaian kemas, sopan dan menutup aurat

Saturday, December 19, 2009

SUNDAY
7 mlm – 9mlm
microbiology

MONDAY
5.30 – 7mlm
Pathology
7 mlm – 9 mlm
Pharmacology

TEUSDAY
7 mlm – 9 mlm
Microbiology (center )

WEDNESDAY
7 mlm – 9mlm
pharmacology
9- 10.30
pathology

THURSDAY Holiday

FRIDAY
7 mlm – 9 mlm
pharmacology

SATURDAY
7 mlm – 9 mlm
Microbiology
9 mlm – 10.30 mlm
pathology

*tertakluk kepada perubahan *. kelas semua akan diadakan di blok MARA kecuali hari selasa microb di center . terima kasih

Friday, December 18, 2009



salam. ni iklan utk seminat perubatan. perhatian pendaftaran pada 20 disember ye. tepat jam 12 tgh mlm boleh la cepat2.sape cepat dia dapat :)
terbuka utk 200 org shj. dan dapat makluman bahawa x ditetapkan muhafazah berapa org.
tapi bayar boleh pada nassar dan sila lihat iklan ni baik2 ye.
wassalam.

Tuesday, December 8, 2009

perhatian

Data-buku soalan2 tahun2 lepas.

ada 16 buku. 8 IKHWAH dan 8 AKHAWAT .
bagi sesiapa yg ingin buku tu, bagi ikhwah boleh didapati di rumah Rafiq dan bagi akhawat di rumah Fauzana ( cari sendiri, clue : samanoudi )

SAPE CEPAT DIA DAPAT.
NAK SERIBU DAYA TAKNAK SERIBU DALIH

NB arahan dari ketua - Zulhakimi
sekian terima kasih

Sunday, December 6, 2009

Petikan kata2 dari Timbalan Pengerusi PCM 09/10


SYAMILAH BINTI MOHAMAD
Tahun 4, Konvensional


"Kengkawan..milah nk share sumthing bole??


Maybe anda golongan yang paling dekat untuk milah luahkn ='(

Thanks ats ucapan tahniah yang dikalungkan sejak2,3 hari ni...

...gula2 dalam perahu...
...hati gundah gulana sape yang taw??...
tapi jangn lupe ucap takziah juge

Ape perasaan jadi t.pengerusi?? Soklan yang mostly ditnya..hihihi

Actually tujuan kehadirnku kesini juge mcm kengkwn laen,nak study n bukanlh untuk berpersatuan...tapi
mengapa aku yang perlu berkorban untuk persatuan ni??Dan adilkah untuk aku korbnkan belajar aku sekadar untuk sebuah persatuan yang entah mana hujungnya kn??

...N i wud like to tell all my siblings...saya terlalu lemah untuk ini sume
bukan persatuan ini yang saya perjuangkan..tetapi selaku ahli,lihatlah kembali dasar ape yang persatuan ini bawa??

1)Al-quran
2)as-sunnah
3)Qias
4)ijma'

Seandainya persatuan ini betul2 mengamal dan mendokong dasar ini,maka milah selaku ahli akn tetap terus mendokong persatuan ini..tapi andai kata satu hari nnt..sekiranya persatuan ini menolak dasar ini(nauzubillah)..maka milah akan menolak persatuan ini...
Jadi mendokong organisasi yang mengamalkan dasar quran,sunnah,qias n ijma' ini memng tiada hujungnya,tapi jelas matlamatnya..

So,milah harap sangat from my lurvely sisters here... Bukanlah perlu bagi kepimpinan mencari golongan yang ta'sub kepada persatuan semata2 taksubnya pada pemimpin.. Tapi biarlah golongan yang menyokong itu memahami dan menilai dasar ape yang sesebuah persatuan bawa n sejauh mana kepimpinan itu melaksanakn dasar yang didokong

Sokongn kengkawan u milah n pimpinan yang baru naik ini sgt2 kami perlukan... Hulurkan tangan2 kalian untk membantu kawan2 yg terlibat secara langsung dlm kepimpinn tahun ni..
(kalau batch tahun 3 abu ubaidah, hanif, dan kak radziah dan fariha =))
Jangan tinggalkan kami... Andai kami xmampu memecut selaju kalian, sudilah kirenye tangn2 kalian menyambut tangan2 kami untuk bersama2 smpai ke garisan penamat nnt...

Doakn kepimpinan PCM dan ahli persatuan kite bersama...

NB- jadi sama2 la kita memantapkan semangat batch kita. dan wujudkan bi'ah solehah insyaAllah. Ganbatte ne!

TUITION

SATURDAY - MICROBIOLOGY + PATHOLOGY
SUNDAY - HOLIDAY
MONDAY - PHARMACOLOGY
TUESDAY - MICROBIOLOGY ( CENTER )
WEDNESDAY - PHARMACOLOGY + PATHOLOGY
THURSDAY - HOLIDAY
FRIDAY - PHARMACOLOGY + PATHOLOGY

NB:
apa2 perubahan tertakluk pada Ibrahim atau tasnim . sekian terima kasih =))

JADUAL BARU



okey. dah siap jadual baru. cuma practikal untuk pathology je xtau lagi sbb doctor nesreen kata dr patho akan bincang dgn kita, tp bila call dr patho, doctor asyik x angkat hp. tapi dgr2 org kata maybe hari rabu lepas lecture.tp x konfem lagi. nanti insyaAllah akan di cornfirmkan ye. maaf sangat3.

BORANG

salam. mintak perhatian mintak tolong isi semua ni, bagi sesiapa yg rasa2 tak isi penuh waktu hantar pada saya, harap sgt mintak balik pada saya dan isi semula ye. hehe maaf sangat3. baru jumpa doctor tadi. dan dia nak korg2 isi semua dgn penuh.

bagi sesiapa yg x dptborang ni lagi, mintak pada saya ye, sbb dah ada borang kosong dgn banyak nye =)

Saturday, December 5, 2009

holiday

okey. cuti start dari 4.2.2009 - 21.2.2009
gunakan cuti sebaik mungkin ye =))

MID YEAR EXAM !

Time table of 3rd Academic year
For Waffedyn students

(Mid term exam)

((= Jadi sila belajar bersungguh2 dari sekarang ye kawan kawan

DAY

DATE

SUBJECT

HOURS

THURSDAY

28/1/2010

PHARMACOLOGY

1:00

SATURDAY

30/1/2010

PATHOLOGY

12:00

MONDAY

1/2/2010

MICROBIOLOGY

12:00

WEDNESDAY

3/2/2010

PARASITOLOGY

12:00

Friday, December 4, 2009

JAULAH


salam. ni cadangan doctor nesreen akan diadakan jaulah winter holiday nanti. tapi masa dan waktu tidak ditetapkan lagi. jadi fikir2kan la yer. kalau siapa2 nak pergi, inform ye.

BORANG



salam. doctor nesreen mintak isi borang ni dan serahkan pada saya dan zulhakimi hari sabtu ni. siapa2 yg belum dapat borang ni, sila mintak pada kami ye. terima kasih atas kerjasama :)

maklumat akhawat



sila cek nama2 anda semua. :)

senarai nama adik angkat


information selanjutnya akan diberitahu kemudian.

maybe penolong kelas tahun2 cadangkan nak buat hari isnin pada jam 1 tgahari lepas kuliah pharmaco di lecture hall pharmacy tingkat 2.

Clinical Training For Malaysian Student



3rd year students

  1. Mohd Ashraf B. Shabudin
  2. Muhammad Hanif Mohammad
  3. Abdul Rahman B. Muhamad Shukor
  4. Ahmad Suhaimi B. Sulong
  5. Mohammad Hudzaifah B. Ridzuan
  6. Muhammad Syakir B. Ismail
  7. Mohamed Ibrahim Nagoor Gany
  8. Najibah Bt. Johari
  9. Hanim Hamizah Zaini
  10. Nurtasnim Bt. Md Rosli
  11. Nor Radziah Bt. Mohd Salleh
  12. Athirah Bt. Ab. Ghani
  13. Nur Hidayah Bt. Ahmad
note: tarikh 6/2 - 20/2
masa : pukul 8 pagi sampai 2 petang
tempat seminggu di oncology seminggu lagi di nephrology. akan diberitahu kemudian.

kepada nama2 yg tiada dalam ni, maaf sangat3. dah cuba sedaya upaya mintak dr nesreen buka peluang ni kat semua kawan2, tapi doctor tetap tak bagi sbb doctor nak response dari setiap batch and dia kata insyaAllah akan terbuka untuk semua pelajar cuti summer nanti sementara nak tunggu result keluar. insyaAllah cuti summer nanti ada lagi buat attachment ye.

Pengenalan.

.Tenaga Penggerak.

Ketua Kelas:
Mohd Zulhakimi Bin Samsudin

Penolong Kelas:
Nur Hidayah Bt Ahmad

Setiausaha:
Nurulain Bt. Hussin

Bendahari:
Anis Ezzah Bt Zahidi
Nur Ilahi B. Ramli

Ketua Subject:
Pharma : Abdul Rahman B. Mohamad Shukor & Athirah Bt Abd Ghani
Patho : Mohd Ashraf B. Shabudin aka bullet & Najibah Bt. Johari
Parasit : Abdul fattah bin hamzah & Amani Bt Taharn
Microb : Ibrahim B. Nagour Ghany & Illani Bt. Riza


VISI
Tahun3 09/10
Semua cemerlang tanpa dur thani


MISI
Sentiasa alert dengan exam
Banyakkan latih tubi


MOTO
Ilmu didahulukan, Pencapaian diutamakan

Jika menghadapi sebarang masalah bolehlah mengutarakan sebarang persoalan ke email kami iaitu:

tahuntiga2010@yahoo.com