Friday, December 16, 2011

rawatan terbaru utk angin ahmar

terjumpa artikal ni semasa sedang mencari2 isu utk dimuat dlm blog... apa itu angin ahmar???bleh bukak buku neuro n baca berkenaan angin ahmar a.k.a stroke ini,,,, jom baca artikal berkenaan latest treatment utk sroke nii...

KUALA LUMPUR - Malaysia membenarkan penggunaan ”rivaroxaban”, antipenggumpal yang diambil sekali sehari, bagi mengurangkan risiko strok atau angin ahmar bagi pesakit yang mengalami denyutan jantung yang tidak teratur.

Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika (FDA) telah mengesyorkan penggunaan rivaroxaban bagi mencegah strok dan sistemik embolisme bagi pesakit ”non-valvular atrial fibrillation” (AF).

Pengurus Besar Bayer HealthCare di Malaysia, Singapura dan Brunei, Dr Axel Bouchon berkata, dengan kebenaran itu, Malaysia menjadi negara pertama di Asia dan ketiga di dunia membenarkan penggunaan ”rivaroxaban” dalam petunjuk perubatan strok.

"Strok berkaitan AF boleh dicegah dengan diagnosis sewajarnya, rawatan dan pengurusan dengan kebenaran ini

“Jadi, rakyat Malaysia yang bergantung dengan AF boleh menjadi antara yang pertama di dunia mendapat faedah daripada rivaroxaban yang juga berpotensi untuk mengurangkan bebanan akibat strok ke atas pesakit dan keluarga mereka,” katanya.

Beliau berkata, Biro Kawalan Farmaseutikal Kebangsaan Kementerian Kesihatan Malaysia memberikan kebenaran itu sebaik sahaja ia dibenarkan Pentadbiran Makanan dan Ubatan Amerika (FDA) dan Ukraine, katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini. - BERNAMAMentaqarrub diri kepada Allah,profesional doktor dalam genggaman